top of page
20220601_100637.jpg

Overspanningsbeveiliging AC & DC

​Als niet kan worden voldaan aan de scheidingsafstand S, moet het PV-systeem worden verbonden met de bliksembeveiligingsinstallatie. In dat geval moet een type 1+2 SPD worden gebruikt. Deze SPD moet in samenwerking met de externe bliksembeveiliging bescherming bieden tegen directe blikseminslagen.

SPD´s DC

712.534.102   Keuze van SPD’s aan de DC-zijde

SPD’s aan de DC-zijde van het PV-systeem moeten voldoen aan de NEN-EN-IEC 61643-31.

Waar de omvormer is voorzien van SPD’s aan de DC-zijde, worden zij geacht alleen dan de functie van overspanningsbeveiliging in te vullen indien de fabrikant van de omvormer opgeeft dat zij geschikt zijn voor toepassing aan de DC-zijde van het PV-systeem.

Anders moet de beveiliging worden gerealiseerd door uitwendige SPD’s.

Is de omvormer voorzien van het juiste type SPD?

Met andere woorden: welke SPD´s zitten er in jouw omvormer Type 2? Type 1? en voldoen deze aan de norm?

Na een grondig onderzoek van ons en opvragen van testrapporten ben ik tot de conclusie gekomen dat de

omvormer fabrikanten niet graag de info delen en zelfs al aangeven dat het beter is uitwendige SPD’s toe te passen...

Zie hieronder bijvoorbeeld info van SolarEdge:

SolarEdge

Stringboxen

Zoals je al op diverse pagina´s hebt kunnen lezen, kunnen wij voor elke omvormer stringboxen maken. Met een datasheet van de omvormer, foto´s van de omgeving van de omvormers, komen wij al een heel eind.

Wat wij veel zien is dat er niet gekeken wordt naar de fabrikant richtlijnen m.b.t. het installeren van de omvormer. Zo staat er bij bijvoorbeeld de Autarco omvormers duidelijk beschreven wat de ruimte moet zijn tussen het dak en de onderkant connectoren. In dit geval is dat dus 80cm...Maar elke fabrikant heeft daar weer een andere afstand van gemaakt, zo is de afstand bij een SolarEdge weer 40cm.

Om nauwkeurige informatie te verkrijgen, raden wij je aan de technische specificaties en installatiehandleidingen van de specifieke omvormerfabrikanten te raadplegen. Deze documenten bevatten doorgaans gedetailleerde informatie over aanbevelingen voor installatie, inclusief de juiste afstanden en veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de omvormer correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Voor de afstand voor onze stringboxen hanteren wij 50cm van dak naar onderkant connectoren!

IMG_2374.JPG

Niet de juiste afstand aangehouden

SPD´s AC

Rubriek 534: Extra SPD’s van type 2 of type 3 kunnen nodig zijn om de installatie voldoende te beschermen in overeenstemming met 534.4.4.1 en moeten stroomafwaarts in de vaste installatie worden geplaatst, bijvoorbeeld in

onder verdeelinrichtingen of bij contactdozen.

Deze SPD’s mogen niet worden toegepast zonder dat SPD’s zijn geïnstalleerd bij het voedingspunt en moeten worden gecoördineerd met SPD’s die stroomopwaarts zijn aangebracht (zie 534.4.4.5).

Indien een type 1-SPD niet de juiste bescherming kan bieden, in overeenstemming met 534.4.4.2, moet deze worden gecombineerd met een gecoördineerde type 2- of type 3-SPD om het vereiste beschermingsniveau te bieden.

Extra SPD’s van type 2 of type 3 kunnen nodig zijn bij gevoelig materieel om dit materieel voldoende te beschermen volgens 534.4.4.2. Deze SPD’s moeten zijn gecoördineerd met SPD’s die stroomopwaarts zijn aangebracht.

Overleg altijd even met de huisinstallateur of het desbetreffende bliksembedrijf of er al SPD´s aanwezig zijn en zo ja welk type en merk. Daar kan je dan rekening mee houden aan de DC zijde in de stringbox i.v.m. de energetische coördinatie.

Raycap
Raycap
DEHN
DEHN
bottom of page