top of page
IMG-20230612-WA0002.jpg

Expertises

Wat is er volgens de NEN1010 en die NEN-EN IEC62305 nu verplicht m.b.t. een blikseminstallatie? Wat staat er ook alweer in de NPR5310 over de draadgoot? En er is ook nog een Scope12 gepland, wat houdt die inspectieregeling in? Het is niet zo gek dat je het af en toe niet meer weet wat er verplicht is en wat niet...

 

Je zit er ook helemaal niet op te wachten dat je achteraf nog een aantal keer terug moet naar het project om de boel aan te passen, dat kost alleen maar extra geld en je had het project al zo strak ingezet...

Ik kan meteen vanaf het begin van het project met je meekijken, mee gaan op locatie of nog beter, ik kan het hele gedeelte overnemen wat jij nou net niet zo leuk vindt, of wat minder jouw vakgebied is. Zo heb jij meer tijd voor andere zaken!

Bliksembeveiliging

    Elke professionele bliksem- en overspanningsbeveiligingssysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Opvanginrichtings-en afleidsysteem (LPS): vangen directe blikseminslagen energie op en leiden af

  • Aardingssysteem: leidt circa 50% van de afgeleide bliksemstromen af naar aarde d.m.v. de afgaande leidingen

  • Potentiaalvereffeningssysteem: vormen de koppeling tussen de interne en externe bliksembeveiliging

  • Overspanningsbeveiliging: gecoördineerde SPD systemen vormen een barrière waar geen overspanning aan voorbij komt

Overspanningsbeveiliging AC & DC

DEHN
PhoenixContact, DC SPD
Raycap

Overspanningsbeveiliging is een klein onderdeel van de PV installatie, maar het is een ook een essentieel onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien....Het is geen optie, het is een noodzaak!​

Aarding & potentiaalvereffening

DEHN

Een potentiaalvereffeningsrail zorgt ervoor dat alle hiervoor in aanmerking komende geleiders direct 
of via een overspanningsafleider met elkaar verbonden worden. Wanneer overspanningsverschijnselen optreden, wordt 
hierdoor zorg gedragen voor een gelijkmatige spanningverhoging in alle geleiders.
Dit voorkomt te grote, voor apparatuur gevaarlijke, spanningsverschillen tussen de geleiders. Potentiaalvereffening zal consequent op alle geleiders moeten worden toegepast. 

Kabelberekeningen

Naast kabelberekeningen kan ik je ook adviseren bij het huren c.q. aanschaffen van de juiste gereedschappen. Daarbij kan je denken aan een kabelmes, striptang tot aan perstangen en de daarbij behorende kabelschoenen. Bij Shesolar is er jarenlange kabelervaring in huis, dus kom maar op met de vragen!

2560px-Logo_Legrand_SA.svg-removebg-preview.png

Kabeldraagsystemen

Valdinox

Net als voor vele andere componenten in een elektrische installatie moeten ook kabeldraagsystemen aan normen en voorwaarden voldoen. In de NEN 1010 zijn kabelgootsystemen ook opgenomen.

Ook op de juiste manier installeren is zeer belangrijk. Scherpe randen voorkomen door de kabelbegeleider toe te passen, op de juiste manier knippen van draadgoot, toepassen van bochtkoppelingen. Het lijkt onbelangrijk, maar is wel degelijk belangrijk voor een (brand) veilige installatie! Ik hou rekening met de normeringen, de toepassingen & de kosten. 

bottom of page