Projectondersteuning
Wat is er volgens de NEN1010 en die NEN-EN IEC62305 nu verplicht m.b.t. een blikseminstallatie? Wat staat er ook alweer in de NPR5310 over de draadgoot? En er is ook nog een Scope12 gepland, wat houdt die inspectieregeling in? Het is niet zo gek dat je het af en toe niet meer weet wat er verplicht is en wat niet...
Je zit er ook helemaal niet op te wachten dat je achteraf nog een aantal keer terug moet naar het project om de boel aan te passen, dat kost alleen maar extra geld en je had het project al zo strak ingezet...
Ik kan meteen vanaf het begin van het project met je meekijken, mee gaan op locatie of nog beter, ik kan het hele gedeelte overnemen wat jij nou net niet zo leuk vindt, of wat minder jouw vakgebied is. Zo heb jij meer tijd voor andere zaken!
Hieronder in het kort uitleg waarbij ik je kan adviseren.
Kabeldraagsystemen
.jpg)
Net als voor vele andere componenten in een elektrische installatie moeten ook kabeldraagsystemen aan normen en voorwaarden voldoen. In de NEN 1010 zijn kabelgootsystemen ook opgenomen.
Ook op de juiste manier installeren is zeer belangrijk. Scherpe randen voorkomen door de kabelbegeleider toe te passen, op de juiste manier knippen van draadgoot, toepassen van bochtkoppelingen. Het lijkt onbelangrijk, maar is wel degelijk belangrijk voor een (brand) veilige installatie! Ik hou rekening met de normeringen, de toepassingen & de kosten.

Bliksem en overspanningsbeveiliging

Zodra je ziet dat er op een pand een blikseminstallatie aanwezig is, moet er eigenlijk een lampje gaan branden. Want op dat moment ga je de keuze maken, kan ik met mijn PV installatie 50cm wegblijven bij de LPS of moet ik gaan koppelen? Want daarna zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld:
-
Van 6mm naar 16mm aardekabel naar het aardpunt
-
Toepassen van stringboxen met DEHN SPD´s type1+2
-
Vereffenen van onderconstructie met 16mm aardekabel van onderconstructie naar blikseminstallatie
Een professionele bliksembeveiligingsbescherming bestaat uit:
• Externe bliksembeveiliging(LPS)met opvang- en afleidvoorziening, alsook een aardingsinstallatie
• Interne bliksembeveiliging voor de bliksembeveiligingpotentiaal-vereffening en overspanningsbeveiliging(SPD)
Ik ga graag mee naar een project om te kijken hoe de situatie is, zo kan ik ook ter plekke uitleggen waar in het vervolg op te letten en waarom. Na dit bezoek zal ik een advies geven en toelichten welke stappen te nemen en welke producten je kunt toepassen.
Aarding & potentiaalvereffening

Potentiaalvereffening een aarding zijn zeer belangrijke onderdelen in een installatie, maar wat is nu het verschil?
-
Aarding moet voorkomen dat op metalen gestellen een gevaarlijke spanning komt te staan door een fout.
-
Vereffening moet voorkomen dat er een gevaarlijk potentiaalverschil kan ontstaan tussen geleidende delen die gelijktijdig aanraakbaar zijn.
- Potentiaalvereffening is een voorziening van elektrische verbindingen tussen geleidende delen bestemd om potentiaalgelijkheid te bereiken. De potentiaalgelijkheid is een toestand waarin geleidende delen nagenoeg dezelfde potentiaal bezitten. Welke vormen zijn er:
-
Beschermende potentiaalvereffening (vereffening voor veiligheid)
-
Functionele potentiaalvereffening (vereffening om andere redenen dan veiligheid)
-
Aanvullende potentiaalvereffening
- De aarding zorgt ervoor dat de stroom van een defect elektrisch toestel niet via jou naar de aarde gaat. Het resultaat van aarding is dat het geaarde object daardoor een spanning krijgt van nul volt.
Oftewel in het kort:
De laatste verbindt alles aan elkaar.
De eerste is een verbinding met aarde.