top of page
IMG-20211222-WA0017.jpg

Aarding & potentiaalvereffening

Potentiaalvereffening en aarding zijn een zeer belangrijke onderdelen in een installatie, maar wat is nu het verschil?

Aarding & vereffening

Aarding en vereffening zijn beide termen die verband houden met elektrische installaties en veiligheid, maar ze verwijzen naar verschillende concepten:

                                                                                                 Aarding:

Aarding heeft betrekking op het verbinden van elektrische apparatuur of systemen met de aarde. Het doel van aarding is om ongewenste spanningen te geleiden naar de aarde, waardoor de elektrische installatie veiliger wordt. In elektrische circuits wordt vaak een aardingsdraad gebruikt om een directe verbinding met de aarde te maken. Dit kan helpen om de spanning op apparatuur te verminderen en de kans op elektrische schokken te minimaliseren.

Kort gezegd is aarding gericht op het veilig afvoeren van ongewenste spanningen naar de aarde, terwijl vereffening gericht is op het voorkomen van potentiaalverschillen tussen geleidende delen om de kans op elektrische schokken te minimaliseren. Beide concepten zijn van cruciaal belang voor de veiligheid in elektrische installaties.

 

Vereffening:

Vereffening heeft betrekking op het gelijkmaken van de potentiaal (spanning) tussen verschillende geleidende delen of objecten om elektrische schokken te voorkomen. Het doel is ervoor te zorgen dat alle geleidende delen op hetzelfde potentiaalniveau zitten om elektrische veiligheid te waarborgen.

Vereffening kan worden bereikt door geleidende delen met elkaar te verbinden met behulp van vereffeningssystemen, zoals geleidende kabels, om ervoor te zorgen dat er geen potentiaalverschillen ontstaan die gevaarlijke elektrische stromen kunnen veroorzaken.

Kort gezegd is aarding gericht op het veilig afvoeren van ongewenste spanningen naar de aarde, terwijl vereffening gericht is op het voorkomen van potentiaalverschillen tussen geleidende delen om de kans op elektrische schokken te minimaliseren.

Beide concepten zijn van cruciaal belang voor de veiligheid in elektrische installaties.

Kwadratuur kabels

                                         Waarom 16mm² Aardkabel gebruiken bij een externe blikseminstallatie?

  1. Stroomcapaciteit: Een externe blikseminstallatie kan aanzienlijke stromen genereren als gevolg van een blikseminslag. De 16mm² aardkabel biedt een hogere stroomcapaciteit in vergelijking met kleinere diameters, waardoor het geschikt is om de gegenereerde stromen effectief af te voeren.

  2. Weerstand tegen spanningsverliezen: Bij externe bliksembeveiliging is het essentieel om spanningsverliezen tot een minimum te beperken. De grotere geleiderdoorsnede van de 16mm² aardkabel helpt om deze verliezen te verminderen, vooral over langere afstanden.

  3. Normen en Voorschriften: Veel nationale elektrische codes en voorschriften schrijven specifieke eisen voor bij bliksembeveiligingssystemen. Het gebruik van 16mm² aardkabel kan in overeenstemming zijn met dergelijke voorschriften, wat zorgt voor naleving van de geldende normen en regelgeving.

  4. Duurzaamheid en Weerbestendigheid: 16mm² aardkabels zijn vaak robuuster en beter bestand tegen weersinvloeden zoals regen, zonlicht en corrosie. Dit verzekert een langdurige en betrouwbare werking van het bliksemafleidingssysteem.

bottom of page