top of page

Bliksembeveiliging

De beste manier van bliksembeveiliging van PV installaties is de bliksem opvangen (voordat deze op de panelen kan inslaan) en vervolgens apart laat afvloeien naar aarde.

Aan de hand van de risicoanalyse welke gebaseerd is op o.a. de NEN-EN-IEC62305 norm kan er een goed beeld verkregen worden hoe het pand en de PV te beveiligen. 

Bliksembeveiliging

(LPS lighting protection system)

bliksembolmethode

Bliksembolmethode

De opvangefficiëntie van een opvanginrichting is afhankelijk van de minimale bliksemstroomparameters en 
van de bijbehorende bliksembolstraal. De geometrische zonegrens van het tegen directe blikseminslagen 
beveiligde gebieden kan met behulp van o.a. de bliksembolmethode worden bepaald. 

Bliksembolmethode

vermazing LPS

Vermazing

PV dak met LPS

Opvangers

bliksem5

Werking van een LPS

LPS met PV

Op het pand waar je de schouw voor aan het doen bent heeft dus een LPS...En nu? 
Het belangrijkste is meteen de klant vragen naar de contactgegevens van het bliksem en aardingsbedrijf die de LPS heeft aangelegd..

Is het bliksem en aardingsbedrijf niet bekend? Bel of mail mij dan, ik kan je helpen bij het contact met een goede en betrouwbare partij.

Waarom eigenlijk contactgegevens opvragen?

  Deze partij heeft de LPS aangelegd en is dus verantwoordelijk voor deze installatie. Jij gaat er een PV installatie op of tussen leggen, dus zijn installatie is ´aangetast´.

De blikseminstallateur zal in de meeste gevallen zijn LPS gaan aanpassen en koppelen aan de PV. Ga met deze partij in overleg voor een goede samenwerking!

Scheidingsafstand S?

¨De scheidingsafstand (S) bij een blikseminstallatie met zonnepanelen verwijst naar de minimale afstand die moet worden aangehouden tussen de bliksembeveiligingsinstallatie en de zonnepanelen. Deze afstand is belangrijk om de veiligheid van de installatie te waarborgen.

    â€‹NEN 1010: 2020 verwijst naar NEN-EN-IEC 62305-3 voor het berekenen van de scheidingsafstand S tussen de LPS en geleidende delen.
Voor de scheidingsafstand S wordt vaak als vuistregel 50 cm gehanteerd.
Als de afstand kleiner is dan de scheidingsafstand, dan bestaat bij blikseminslag de kans op overslag van LPS naar het PV-systeem. Daarom moet in dat geval potentiaalvereffening tussen het LPS en PV-systeem worden uitgevoerd met een 16 mm2 leiding.

Op bijna alle daken in Nederland is het erg lastig om de scheidingsafstand S aan te houden, er staat altijd wel een draadgoot, opvanger, shelter of onderconstructie in de buurt. Wij gaan bij onderstaande tekst dan ook uit van een situatie zonder scheidingsafstand S.​

Wanneer de leidingen of uitwendige geleidende delen het object binnengaan, moet altijd zijn voorzien in 
bliksempotentiaalvereffening (door rechtstreekse verbinding of door verbinding met een SPD) op het punt waar deze het object binnengaan. Geen scheidingsafstand is nodig in objecten met een metalen of elektrisch betrouwbaar verbonden 
gewapend betonnen raamwerk. 

Scheidingsafstand S, 50cm, scheidingsafstand, bliksembeveiliging

Let op! er mag nergens contact zijn of een kleinere afstand dan 50cm zijn van de draadgoot, onderconstructie, shelter of wat dan ook!

Wat dien jij te doen?

  • 16mm aardekabel naar het aardpunt​ bij de omvormer brengen

  • Toepassen van stringboxen met SPD´s type1+2

  • Vereffenen van onderconstructie met 16mm aardlitzes ​

Wat gaat in overleg met de blikseminstallateur:

  • AC SPD´s

  • Vereffening PV naar LPS en opvangers

Met dank aan Schaap bliksembeveiliging voor de animaties

bottom of page