top of page
Bliksem en aardingsbedrijven
Speciaal voor jullie: De bliksem en aardingsbedrijven in Nederland, heb ik deze pagina gemaakt met de informatie die voor jullie relevant is. De PV installateurs komen in de meeste gevallen op een dak waar de LPS er al op ligt en moeten daaroverheen de PV installatie leggen.
Jullie komen op de daken om een installatie eens in de zoveel jaar te inspecteren en zien ineens een PV installatie erop liggen...Voor beide partijen vaak (helaas) een verrassing!
Informatie LPS met PV
Dagelijks ontvang ik mailtjes met foto´s en Scope 12 inspectierapporten waar ´gewoon´ even een LPS is weggeknipt, opvangers opzij zijn gegooid en geen SPD´s zijn toegepast.
Frustrerend en onnodig, want als jullie weten dat er op een pand wat in jullie ´beheer´ is PV komt, dan is het door middel van communicatie naar en met elkaar gewoon keurig en veilig op te lossen.... Helaas werkt het in de meeste gevallen zo niet.
Wat komen wij zoal tegen?
Weggeknipte LPS:
Als je deze foto´s ziet dan zakt de moed je toch in de schoenen? Vaak is het onwetendheid van de installateur, maar respect voor elkaars werk is het in ieder geval niet. Wij proberen zo goed mogelijk de PV installateurs te begeleiden en uit te leggen wat wel de bedoeling is, maar wij kunnen jullie hulp daar heel goed bij gebruiken!
Geen SPD´s toegepast:
Van onze bliksem installateur klanten krijgen wij ook dagelijks aanvragen voor stringboxen omdat deze niet toegepast zijn bij een PV installatie met een gekoppelde LPS. Deze moeten dus achteraf, als alle omvormers al hangen, er nog tussen ´gepropt´ worden. Dat is soms best wel een hele klus omdat er geen rekening gehouden is met stringboxen, maar ook zijn vaak de DC kabels vanaf de zonnepanelen te kort.
Hoe kunnen wij jullie helpen om deze installaties weer netjes en conform de geldende normeringen te krijgen?
Wij leggen dat hieronder aan je uit:
Welk merk en type omvormers zijn er toegepast?
Zoals je in het overzicht ziet zijn er behoorlijk wat omvormer fabrikanten. Door de wereldwijde grondstof schaarse zien wij ook nog een diversiteit in type en uitvoeringsvormen van omvormers in Nederland.
Wat belangrijk is als je op locatie bent en je hebt te maken met een gekoppeld PV systeem aan de LPS, dat er aan de kant van de zonnepanelen ook een overspanningsbeveiliging wordt geplaatst.
I.v.m de energetische coördinatie is het belangrijk om te kijken wat er in de andere verdelers geplaatst is. Wij kunnen eventueel dan een Type 1+2 van dezelfde fabrikant in de stringbox plaatsen.
Wat hebben wij nodig van jou om de juiste stringbox te kunnen selecteren?
-Aan de zijkant van de omvormers zit een typeplaatje, hier hebben wij een duidelijke foto van nodig.
-Een foto van de omvormer ruimte zodat wij kunnen zien waar de DC kabels vandaan komen.
-foto van de onderzijde van de omvormer zodat we kunnen zien of daadwerkelijk ook alle in en outputs van de DC kabels worden gebruikt.
-Check daarnaast welke connectoren er op de omvormer zitten. Soms zijn er op oudere bestaande installaties nog andere fabrikanten connectoren gebruikt dan Stäubli.
Alleen met bovenstaande informatie kunnen wij een goed advies geven over de toepassing van een standaard stringbox, of dat het een vanwege hogere DC stromen en- /of spanningen een maatwerk oplossing wordt met bijvoorbeeld stringzekeringen.
Typeplaatje
Omvormer fabrikant
Foto onderzijde omvormer
Foto omvormerruimte
Welke stringboxen zijn er mogelijk?
Binnen:
De keuze voor de plaatsing van de connectoren is:
-onderin in en onderin uit
-onderin in en boven uit
-links of rechts
Wij zullen na aanleiding van de foto´s bekijken wat de beste optie is.
MTversie: Onder in- boven uit
M-versie: Onder in- onder uit
of
Buiten:
De keuze voor de plaatsing van de connectoren is:
-onderin in en onderin uit
-links of rechts
Wij zullen na aanleiding van de foto´s bekijken wat de beste optie is.
M-versie: Onder in- onder uit
LR wartel of MC4 versie: links in- rechts uit
LR wartel of MC4 versie: links in- rechts uit
Mogelijke toevoegingen aan een stringbox:
Connectoren of wartels
Belangrijk is het gebruik van hetzelfde merk connectoren. Standaard werken wij met Stäubli connectoren, soms bij oudere omvormers komen we ook andere fabricaten tegen, dit is geen probleem.
Voor buitentoepassing van stringboxen gaat onze voorkeur uit naar wartels.
Overspanningsbeveiligingen
Wij kunnen alle SPD´s leveren, maar op voorraad hebben wij standaard: DEHN, Raycap en Phoenix contact
Stringzekeringen
Bij drie of meer parallel geschakelde strings: stringzekeringen toepassen in het DC-circuit om brand als gevolg van overbelasting te voorkomen. Zodra wij weten welke omvormer er wordt toegepast, dan weten wij ook of er wel of geen stringzekeringen nodig zijn.
Deze stringzekeringen kunnen wij meteen in de stringbox erbij plaatsen.
Lastscheiders
712.536.2.1.6: Om onderhoud aan en vervanging van de omvormer mogelijk te maken, moeten voorzieningen aanwezig zijn om de PV-omvormer te scheiden van de AC-zijde en de DC-zijde.
Onderhoud aan en vervanging van de omvormer vallen onder elektrotechnische werkzaamheden en dus moet de omvormer elektrisch gescheiden worden.
Normen
Het testen en keuren van een stringbox (laagspanningsverdeler)
De juiste keuze van componenten is ook bepalend voor een efficiënte en langdurige werking van een PV-installatie. Extra aandacht gaat daarbij uit naar aansluitingen en beveiligingen van de panelen naar de omvormers. Aangezien PV-systemen geacht worden meer dan 20 jaar onder zware omstandigheden moeten kunnen functioneren, is het van belang dat de producten van hoge kwaliteit zijn.
Met name de stringboxen spelen hierbij een grote rol, omdat deze in de buurt van de omvormers buiten en dus aan zware omstandigheden worden blootgesteld.
Een stringbox is een laagspanningsverdeler. Het maken van veilige ontwerpen die rekening houden met uw specifieke wensen, vraagt om de kennis van specialisten. Dit moet gebeuren onder de volgende normering:
Schakel- en verdeelinrichtingen voor laagspanning - Deel 2: Energieschakel- en verdeelinrichtingen
EN 61439-2
In Nederland dienen elektrische installaties te worden aangelegd volgens de normen van de NEN1010. Dit geldt niet alleen voor nieuwe installaties, maar ook voor uitbreidingen en aanpassingen van deze installaties:
Overspanningsbeveiliging (bepaling 712.534)​
Scheiding van DC- en AC-circuits (bepaling 712.536.2.1.6)
Beveiliging tegen retourstromen (bepaling 712.433.5)
Onze stringboxen gaan alleen maar getest en gekeurd de deur uit, daarnaast wordt er van elke stringbox een foto gemaakt. Door middel van onderstaande unieke sticker die in de stringboxen worden geplaatst weten we altijd de stringboxen terug te vinden indien nodig.
PV aansluitkabels met Stäubli connectoren
De aansluitkabels voor tussen de stringbox en omvormer zijn in diverse lengtes verkrijgbaar vanaf 0,50cm. Standaard met Stäubli connectoren. De open eind versie gebruiken we als er wartels worden geplaatst in de stringboxen.
Beide kanten Stäubli connectoren
Open eind en Stäubli connectoren
bottom of page